HEV lys - HIGH ENERGY VISUSAL
HEV-strålerne (High Energy Visible)
De er fulde af energi, de danner masser af frie radikaler og de sender dem lige i ansigtet på dig, via din smartphone, tablet og computer hver gang du sidder foran dem.
Det handler om HEV-strålerne (High Energy Visible), den blå del af det synlige lys, lige efter UV-lyset.
HEV har sågar fået opkaldt et fænomen efter sig: Screen Light Ageing.
Det er et kæmpe stort skrækscenario for alle os der ønsker at udsætte, ja helst standse ældningen af vore hud.
Hvis vi kigger på lysspektret fra højre mod venstre fra Gammastråler mod radiobølger
Her bliver bølgerne længere samtidig med, at deres energiintensitet falder.
UV-stråler har således de korteste bølgelængder og er de mest
energirige, i midten ligger det synlige lys, hvor de mest blålige lys stadig har mest energi,
mens intensiteten falder hen over grøn-gul-orange til det infrarøde spektrum,
som altså repræsenterer de længste, mindst energirige stråler.
Samtidig: jo længere stråler, jo længere ned i huden når de. Det vil sige, at UVB'erne ikke når ret langt ned, mens de infrarøde stråler når længst ned.
UV’erne kender vi ud og ind, dem har vi beskæftiget os intenst med i mange år.
Ellers så klik her så kan du læse mere om dem – indsæt link til blog/side
Men lige efter dem, i begyndelsen af det synlige lysspektrum, finder vi HEV-strålerne
HEV - det står for High Energy Visible, altså ”høj-energi synlige”.
Det er den del af det synlige lys, der ligger nærmest op mod UV-spektret, nemlig de blålilla stråler. Altså også den mest energirige del af det synlige lys.
På det seneste har der været kæmpe stor debat om kring HEV. For det er dem, vi nu om dage ikke kun møder ”i naturlig form”, når vi befinder os udenfor i dagslys – men som vi også får lige i synet, hver gang vi sidder foran vores computer,smartphone, tablet eller LED lyset i vores energirigtige elpærer. Med andre ord: vi er i vores moderne liv mere eksponeret for dem end nogensinde tidligere.
HEV-strålerne har heldigvis ikke de samme skadelige virkninger som UV-strålerne. De er trods alt lidt længere i bølgelængden og dermed lidt mindre aggressive. Fx forbindes de ikke med kræftrisiko.
Til gengæld når de længere ned i huden, og flere forskere mener, at de udgør mindst lige så
stor, måske større risiko som UV-strålerne, når det gælder udviklingen af frie radikaler. Flere nævner, at det blå lys kan være årsag til dannelse af dobbelt så mange frie radikaler sammenlignet med, hvad UV-strålerne genererer.
Hvad betyder det at vi får masser af frie radikaler nede i læderhuden (Dermis)?
Det er først og fremmest nedbrydning af kollagen og elastin, vores huds byggesten til at give huden fasthed og fylde – men også udviklingen af pigmentforstyrrelser, der er vores fokus.
Med andre ord: Helt typiske og klassiske aldersforandringer.
Hvilket modtræk skal vi sætte ind med? Antioxidanter! Men ikke kun
En del firmaer begynder at indarbejde beskyttelse mod blåt lys i deres argumenter for SPF-produkter. Men hvis vi taler det HEV, vi får når vi sidder indendørs, er SPF så den rette løsning?
Ikke umiddelbart logisk, og da slet ikke i vintermånederne, fordi filtrene i vores solbeskyttelse er udviklet specifikt til at være aktive i UV-området – og stoppe, hvor det stopper.
Samt at UV-stråler repræsenterer nogle særlige udfordringer, som det blå HEV-lys ikke gør.
Derfor skal der forskellige løsninger til.
Da det særligt er de frie radikaler, der er i spil her, er det umiddelbare ikke svært at regne det ud: Antioxidanter, og masser af dem.
Hvad er antioxidanter?
Antioxidanter er molekyler i kroppen, der bekæmper frie radikaler, ved at afgive et elektron uden derved selv at blive til en ny, fri radikal – og som derfor formår at stoppe den nedbrydende domino-effekt.
Frie radikaler er stoffer, som hvis de ophobes, er skadelige for kroppen. Antioxidanter er vigtige for den menneskelige organisme. Uden beskyttende stoffer eller systemer som dem, ville vi faktisk ikke kunne leve.
Antioxidanter findes blandt andet i vitamin C, E og betacaroten, men kroppen selv producerer også selv antioxidanter.
Hvad er frie radikaler?
Frie radikaler er molekyler, der er ustabile og derfor meget gerne vil koble sig på et stof og ødelægge (oxidere) det. De frie radikaler prøver konstant at indgå i reaktioner med andre stoffer for at blive stabile igen. På den måde kan de skabe ravage, som kan forårsage celleforandringer i vores krop. Her er det, at antioxidanterne kan stoppe de frie radikalers hærgen ved at optræde som stedfortrædere for andre kemiske stoffer.
Frie radikaler dannes i større mængder ved for eksempel:
Cigaretrøg - alkohol indtag - stråling (for eksempel mobiltelefon - sol) - forurenet luft – stress - fed kost - infektioner.
Effektiv beskyttelse mod dagens skærm-genererede HEV er altså flittig brug af antioxidanter fra morgenstunden – gerne med optankning i dagens løb.
Men vi begynder også at se særlige ingredienser i hudplejeindustrien, som specifikt synes at kunne noget mod HEV
Endelig er der også andre strategier, som målrettet modvirker nedbrydning af elastin og kollagen, og som derfor kan være relevante – som probiotika (hvad du kan læse meget mere om andetsteds her i bladet).
Interessant nok – dog hidtil kun påvist i dyreforsøg* - synes probiotiske bakterier (mere specifikt arten bifodobacterium breve) også oralt indtaget at kunne mindske dannelsen af UV-udløste frie radikaler i huden og især mindske TEWL (trans-epidermalt fugttab), forbedre hudens fugtniveau, og svække UVB-udløst forringelse af hudens tight junctions (En type cellekrydsninger i hudens uigennemtrængelige barriere for opløselige molekyler) og basalcelle-membranen (membran mellem overhud og læderhud)
Men ifølge probiotik-kyndige Trevor Steyn fra Esse Skincare vil det samme gælde for HEV.
Du behøver det blå lys – på de rigtige tidspunkter
Nu skal du ikke tro, at alt blåt lys er af det onde.
Tværtimod. Vi har brug for masser af det i dagens lyse timer – altså det, vi får ved at være udenfor i naturligt dagslys. Det er en forudsætning for, at du føler dig frisk og oplagt, at din opmærksomhed og reaktionsevne er på toppen, at din hukommelse og det, der hedder dine ”kognitive funktioner”, fungerer, og for at dit humør har det godt.
Eller sagt på en anden måde: Dagslysets blå spektrum er på mange måder selve nøglen til en velfungerende udgave af dig. Ikke overraskende indeholder det hvide lys, der bruges i SAD-terapi, også betydelige mængder HEV-lys.
Forstyr ikke med din døgnrytme med HEV
Dagtimernes blå lys har endnu en stor og central betydning for din sundhed og dit velvære: det regulerer din naturlige vågen-/søvn-cyklus – sikrer dig altså en sund og naturlig døgnrytme, som kan danne baggrund for et sundt søvnmønster.
Derimod kan – og så er vi tilbage ved en af kerneproblematikkerne her - blåt lys på forkerte tider af døgnet forstyrre din døgnrytme og føre til, at du ikke får din vigtige skønhedssøvn.
Vigtigheden kan måske illustreres ved, at Vinderne af Nobelprisen i Medicin 2017 er Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash and Michael W. Young fik de for deres opdagelser af de molekylære mekanismer, som driver døgnrytmen.
Vi ved i dag, at vores cellestrukturer gennem millioner af år er påvirket af jordens rotation. Vores indre ur og vores døgnrytme er indprentet i os gennem hele menneskehedens udviklingshistorie – så det er ikke småting, du sætter dig op imod ved at kigge på blå skærme i de sene aftentimer.
Ud over forstyrrelser i søvnmønstret kan du risikere forstyrrelser i både hjernens, bugspytkirtlens, tarmenes, leverens og stofskiftets funktioner, ligesom også hele kroppens stresssystem kan blive negativt påvirket.
Vi i skønhedsbranchen har i mange år talt om Skønhedssøvn, det er her vores celler renser ud i forurening i blandt hudens celler og for næret de nye celler, så de kan yde et godt forsvar mod den nye dag. Søvn har betydning for, hvordan og hvor effektivt immunsystemet reagerer på infektioner. Får du for lidt, svækkes t-cellerne, hvilket øger din risiko for f.eks. at blive forkølet og få influenza. Det gør det også sværere for dig at komme ovenpå, når du bliver ramt.
Får du ikke sovet nok i en lang periode, kan det være farligt for dit helbred. Søvn har nemlig indflydelse på det autonome nervesystem, som bl.a. er med til at regulere blodtryk og puls. Under normal søvn falder blodtryk og puls. Sover du ikke nok, eller afbrydes din søvn mange gange i løbet af natten, eller holder du dig vågen med HEV, aktiveres hjernen mere, og både blodtryk og puls stiger i stedet for at falde til hvileniveauet. Forskere mener, at det kan være en del af forklaringen på, at personer med søvnforstyrrelser oftere har hjerteproblemer end personer, der sover længere og mere regelmæssigt. For lidt søvn skader også kroppens evne til at regulere blodsukkeret, og det øger derfor din risiko for at udvikle diabetes.
Utopi at undvære smartphone og iPad i aftentimerne?
Nyere telefoner og tablets, vil have en ”night shift” mulighed, der automatisk sørger for et mere rødligt eller gulligt lys i døgnets mørke timer (gult/ rødt lys virker mere beroligende og har ikke samme potentielt forstyrrende virkninger på døgnrytmen som det blå lys). Alternativt findes der forskellige apps, som kan forsyne dine produkter med en lignende nattelys-virkning.
Ingredienser mod blåt lys. Blandt de særlige ingredienser, der nævnes som aktive mod blåt lys, er super-antioxidanten Astaxanthin – et naturligt stof fra alger og planter.
Jeg Anbefaler Cremen Kalahari Alpha Lipoic Complex. Den danner et decideret antioxidant-skjold mod ultraviolette stråler, forurening og ældning – og kan anvendes af alle (dog ikke super sensitiv hud, da er den for aktiv).
https://aletas.dk/products/kalahari-omega-complex
Kalahari Ferulic CEB+ Serum
Et koncentreret serum med Ferulsyre som booster effekten af andre antioxidanter som Vitamin C, E
og B. Serummet er derved i stand til at øge effekten af dit samlede hudplejeprogram signifikant. Serummet eliminerer
en lang række forskellige frie radikaler i huden. Resultatet er en dramatisk forbedring af hudens tekstur og overordnede udseende.
Indeholder 10% Ferulsyre som udvindes af planteceller og frø fra risklid og frugter. En af naturens mest potente og effektive antioxidanter. Ordet ”Ferulic/Ferul” stammer fra græsk: “ den der ikke visner” Ferulic CEB+ Serum indeholder også 10% Vitamin C som styrker hudlagene, virker lysnende og giver huden den smukkeste udstråling!
https://aletas.dk/products/kalahari-ferulic-ceb-serum?_pos=1&_sid=ae84efbc4&_ss=r
Kilder: Cosmetics Design Europe, Nobelpriz.org